2021. január 24. vasárnapTimót
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fordulat Verespatakon: bírósági határozat a munkálatok ellen

2005. június 22. 11:58, utolsó frissítés: 12:10

Példátlan döntést hozott a gyulafehérvári ítélőtábla: ha a bírósági határozat jogerőre emelkedik, végleg vagy hosszú időre megakadályozza az aranybányát szorgalamzó kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation (RMCG) tervét – írja a Népszabadság.


A keddi elsőfokú ítélet érvénytelenítette azt a művelődési minisztériumi dokumentumot, amelyik a páratlan római leleteket tartalmazó Kirnyik-havast régészeti szempontból feltárt területnek nyilvánította – írja a lap romániai tudósítója.

Az ítélőtábla azt is elutasította, hogy a verespataki tervet ellenző Alburnus Maior Egyesület és a művelődési tárca között folyó perbe az RMCG is bekapcsolódjon. A bírósági határozat rendkívül fontos a Verespatakon élők igazáért folytatott harcban – mondta a Népszabadságnak Stephanie Roth, az Alburnus Maior Egyesület aktivistája.

A művelődési minisztérium 2004 januárjában vonta ki az Európában páratlan római kori leleteket rejtő Kirnyik-hegyet a régészeti védettség alól, a döntést azonban az Alburnus Maior bíróságon megtámadta. A verespatakiak az idén januárban azt kérték az ítélőtáblától, hogy a bírósági döntés megszületéséig függessze fel a minisztériumi határozat végrehajtását.

A bíróság a keresetet jóváhagyta, az RMGC pedig leállította a munkálatokat. A mostani ítélőtáblai döntés nem jogerős, de szakértők szerint egy esetleges fellebbezést követően sem valószínű, hogy az elsőfokúval ellentétes döntés születik – tette hozzá a lap. (népszabadság/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS