2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eckstein: van esély, hogy a kisebbségek mégis "államalkotóvá" váljanak

2005. június 22. 16:46, utolsó frissítés: 16:46

Még van esély a szenátus jogi bizottsága által megváltoztatott szövegrész korrigálására a kisebbségi törvény elfogadása előtt – nyilatkozta a Transindexnek Eckstein-Kovács Péter szenátor.

A bizottság tegnap a Konzervatív Pártot képviselő tag javaslatára, amelyet a PSD és a PRM is támogatott, megállapította, hogy a nemzeti kisebbségek a "romániai lakosság" alkotó tényezői, nem a "román államé", ahogy az a tervezet szövegében állt.

A jogi bizottság RMDSZ-es tagja szerint "sajnálatos dolog történt, de ebből még nem lehet túl messzemnő következtetéseket levonni." Eckstein elmondta: a magyarság – és általában a romániai kisebbségségek – elméleti-elvi követeléséről van szó, amely az Alkotmányt egészítené ki.

A kolozsvári szenátor szerint nem újdonság a PSD és a PRM hozzáállása a kérdéshez, és fontosnak tartotta kihangsúlyozni: a konzervatív honatya hozzáállása nem a koalíció álláspontja, hanem csak egy szenátoré.

Eckstein szerint a módosítás értelmetlenné teszi a tervezetnek ezt a részét, hiszen az magától értetődő, hogy a nemzeti kisebbségek az ország lakosságának a részét képezik. Ugyanakkor meggyőződése, hogy van esély a korrigálásra, mivel az emberi jogi bizottság a tervezet kormány által benyújtott változatát fogadta el. Ilyen esetben, ha két szakmai bizottság két különböző változatot fogad el, közösen döntenek a változtatásokról.

Eckstein lapunknak elmondta: az erőviszonyok ismeretében úgy véli, nagyon jó az esély arra, hogy a tervezet szövegét visszaváltoztassák az eredetire, még mielőtt a parlament elé kerülne. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS