2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Januártól 22%-os lesz az áfa

2005. június 22. 17:41, utolsó frissítés: 2005. június 24. 14:09

A kormány szándéka, hogy 19%-ról 22%-ra emelje az általános forgalmi adót, nem csak pletyka, hanem tény – erősítette meg a Nemzeti Bank (BNR) elnöke, Mugur Isarescu ma egy szemináriumon.

A szakember elmondta: a kormánynak már idén szándékában állt az áfa-emelés, de a BNR ellenezte ezt a tervet, mivel ez egy sor más fontos intézkedéssel – például az erős lej bevezetésével – ütközött volna. Az áfa-növeléssel egyidejűleg a kormány csökkenteni fogja a szociális biztosításokhoz való hozzájárulást.

Az állam megpróbál mindenkitől pénzt kapni, beleértve a falusi környezetben élőket is, akik nem nagyon fizetnek adót – magyarázta Isarescu, aki úgy véli, ezek a változtatások hosszú távon a szürke-gazdaság felszínre kerüléséhez vezetnek.

Isarescu ugyanakkor megjegyezte: elképzelhető, hogy az idei évre megcélzott inflációs rátát befolyásolni fogja az általános forgalmi adó emelése, így akár a várható infláció újraszámítására is sor kerülhet.

A Hotnews hírportál szerint a kormány az áfa-emeléssel a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben vállalt kötelezettségének tesz eleget. (hotnews.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS