2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia megköszöni a magyar segítséget

2005. június 23. 10:39, utolsó frissítés: 11:21

Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter szerdán levélben fejezte ki a román kormány köszönetét a Temes megyei árvízi károk felszámolásában közreműködő magyar szakembereknek és Persányi Miklós miniszternek – közölte a magyar környezetvédelmi és vízügyi minisztérium (KVM).

A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a pénteken hazaérkező magyar osztag több mint egy hónapig segédkezett az árhullámok megfékezésében. A Temes és Bega folyók vízgyűjtőjén áprilisban lehullott hatalmas mennyiségű csapadék évszázadok óta nem tapasztalt árhullámot idézett elő Romániában. Sulfina Barbu miniszter asszony kérésére Magyarország május 7-én árvízvédelmi kontingenst indított az országba.

Az árvízi helyzet miatt a környezetvédelmi miniszter kérte, hogy a tervezettnél két héttel tovább maradjon a magyar osztag a területen, ennek megfelelően a 14 szakember június 18-ig dolgozott a Bega folyó bal partjánál, Ótelek alatt. A kontingens június 19-én kezdte meg a szivattyúk leszerelését, a hazaindulás tervezett időpontja június 24-e.

A segítségnyújtás keretében a szivattyúk több mint 24 millió köbméter vizet emeltek át, amellyel összesen 1,5 méterrel csökkentették az elöntött terület vízszintjét. Az eszközök szállításával, telepítésével és működtetésével kapcsolatos magyar költség elérte a 130 millió forintot – közölte a KVM.

A román környezetvédelmi minisztériumot képviselő Korodi Attila államtitkár ma emlékérmet és kétnyelvű minisztériumi oklevelet ad át Óteleken mindazoknak, akik segítettek a Temes megyei árvízkárok elhárításában. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS