2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Letartóztatták az ördögűzéssel gyilkoló papot

2005. június 23. 13:57, utolsó frissítés: 17:06

Letartóztatták annak a Vaslui megyei kolostornak a főnökét, illetve négy nővérét, ahol egy héttel ezelőtt meggyilkoltak egy 23 éves skizofréniában szenvedő apácát, akiből az ördögöt akarták kiűzni, értesült a Reuters.

Az ügyészség csütörtöki jelentése szerint Daniel Corogeanut és a négy nővért különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádjával helyezték 24 órás előzetes letartóztatásba, de kérelmezték az elzárás 29 napos meghosszabbítását is.

A nyomozás már korábban kiderítette, hogy a skizofrén nővért - ördögűzés szándékával - lánccal keresztre feszítették, száját beragasztották, verték három napon keresztül, amikor a lány szívelégtelenségben meghalt.

A tanacui Szentháromság kolostor papja, akit teológiai végzettség nélkül nevezett ki a husi püspökség vezetője, végig tagadta, hogy bűnt követett volna el. "Nem vagyunk bűnösök, ami történt, az Isten akarata volt" - jelentette ki az ügyészség előtt szerdán a 29 éves pap. Corogeanu az ortodox püspökség helyszínre érkező vikáriusát is összeverte. A püspökség nem ismeri el a kolostort, így az eretneknek számít.

Corneliu Barladeanu kérni fogja a román ortodox egyház szinódusától, hogy a jövőben a pappá szentelés szigorúbb követelmények szerint történjen, s a felszentelési iratcsomó tartalmazza a papjelöltek pszichológiai tesztjét is.

Az ügyészség épületénél csütörtökön számos ortodox hívő gyűlt össze a Reuters jelentése szerint, és azt kiabálták, hogy Corogeanu a papi ruhába öltözött Sátán, és hogy szégyent hozott a román egyházra. A férfit és társait akár húsz év börtönre is ítélhetik, ha bűnösnek találják őket.

Barladeanu elmondta a sajtónak: a pap már korábban is megszállotként viselkedett, azt hangoztatta, hogy az ördög mindenhol jelen van, még a nemzeti bankjegyeken is, és hogy az ortodox egyházba külföldi kémek férkőztek be. Corogeanu őt is kémnek nevezte, csak azért, mert külföldön végezte tanulmányait. (mti/index/krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS