2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megdöbbentette a román álláspont az MPSZ-t

2005. június 23. 18:29, utolsó frissítés: 2005. június 24. 09:08

Az MPSZ gyergyószéki szervezete meglepetéssel értesült a Hargita és Kovászna Megyei Románok Civil Fóruma közleményéről, miszerint nem szándékszik párbeszédet folytatni az autonómia kérdéséről, mivel az "mindkét fél számára fölösleges idő- és energiapocsékolást jelent, hiszen ez a kérdés helyi szinten megoldhatatlan".

Az MPSZ úgy véli, hogy a Civil Fórum félreértette a szándékukat, mivel ők is tisztában vannak azzal, hogy a kérdést helyi szinten nem lehet megoldani, ahhoz a parlament, valamint a kormány hozzájárulása szükséges. Céljuk a javasolt párbeszéddel az volt, hogy kölcsönösen tájékoztassák egymást a területi autonómiával kapcsolatos elgondolásaikról, illetve hogy tisztázzanak olyan félreértéseket, gyanakvásokat és félelmeket, amelyek a két nép közötti jobb együttműködést akadályozzák – áll az MPSZ közleményében.

Az MPSZ ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ajánlása európai mintákra alapozva arra a megállapításra jut, hogy a területi autonómia hatékony ellenszere az interetnikus konfliktusok kialakulásának, illetve elmérgesedésének. Az ajánlás tekintélyes szakértők alapos elemzésének a tanulságait foglalja össze, éppen ezért úgy gondoljuk, hogy következtetéseit nem szabad figyelmen kívül hagyni akkor, amikor a Székelyföld jövőjéről folynak tárgyalások bárhol, bármilyen szinten – közlik a Vadász Szatmári István területi MPSZ-elnök által aláírt nyilatkozatban. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS