2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A versenybiztos szerint Románia messze áll a csatlakozástól

2005. június 27. 12:41, utolsó frissítés: 14:18

"Románia messze áll a csatlakozási kritériumok teljesítésétől" – nyilatkozta Neelie Kroes versenybiztos az Európai Parlament gazdasági és pénzügy-politikai bizottságának tagjaival folytatott megbeszélésen. Bulgária figyelemre méltó fejlődésen ment keresztül a szabadpiaci versenyhelyzet feltételeinek megteremtése terén, ezzel ellentétben Románia előtt még hosszú út áll, idézi Neelie Kroest a Gandul.


"Románia legsúlyosabb problémája a korrupció" – jelentette ki a versenybiztos. Neelie Kroes elismeri ugyan, hogy a bukaresti kormány létrehozott egyfajta jogi keretet és adminisztrációs infrastruktúrát, ám úgy véli, hogy a harmadik követelményt, vagyis az elfogadott törvények végrehajtását illetően az ország még igen messze áll az EU elvárásaitól.

A versenybiztos nyilatkozatával azt sugallta, hogy az Európai Bizottság őszi országjelentése kérni fogja Románia csatlakozásának egy évvel történő elhalasztását, amire a csatlakozási szerződésben foglalt védzáradék lehetőséget ad. Májusi romániai látogatása során Neelie Kroes figyelmeztette a bukaresti hatóságokat, hogy a versenyhelyzet reformjának lassú tempója a védzáradék alkalmazásához vezethet. (gandul/eurohirek)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS