2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kétszázezerrel csökkent Románia lakossága

2005. június 27. 15:51, utolsó frissítés: 15:51

2002 óta körülbelül kétszázezerrel csökkent Románia lakossága, amely jelenleg 21,658 millió fős. Az elhalálozások száma továbbra is nagyobb a születéseknél, ugyanakkor az ország követi a világméretű – a fejlett országokra hatványozottan jellemző – elöregedési trendet – derül ki a Nemzeti Statisztikai Hivatal (INSSE) adataiból.

Romániából 2003-ban 7,5 ezren vándoroltak ki, tavaly pedig körülbelül tízezren hagyták el végleg az országot, és a statisztikai hivatal demográfiai osztályának a tanulmánya szerint ez a tendencia a következő években sem változik. Az ezer lakosra jutó elhalálozások száma 2-vel nagyobb az ezer lakosra jutó születések számánál.

Az elhalálozási ráta európai szinten is magas nálunk, ez a falusi környezetben élő férfiaknál a legmagasabb. A nők átlagban 7 évvel élnek többet a férfiaknál, a városi környezetben élők pedig 1,81 évvel élnek többet átlagban a falusiaknál. A halálesetek okainál első helyen a keringési megbetegedések és a rák áll.

Az elöregedés másik oka, hogy a házaspárok – nyugati mintára – egyre idősebb korban vállalnak gyereket, állítják a statisztikusok. 2004-ben 216 300 gyerek született, 3800-zal több, mint tavalyelőtt. Városon nőtt a születési ráta (8,7-ről 9,4-re nőtt az ezer lakosra jutó születések száma), vidéken enyhén csökkent (11-ről 10,7-re). (averea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS