2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újra tüntettek a hívek a Lorántffy-sportpályáért

2005. június 27. 18:24, utolsó frissítés: 18:37

Közel százötven, transzparensekkel tűntető hívő vett részt ma azon a tiltakozó megmozduláson, amit a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) szervezett a nagyváradi prefektúra előtt. Egy nappal korábban valamennyi nagyváradi református templomban imádkoztak az ügy érdekében.

Az egybegyűltekkel ismertették azt a levelet, amelyben a KREK ismét a prefektushoz fordult panaszával, és kéri Ilie Bolojant, hogy "elejét véve az etnikai és vallási diszkriminációnak", a közigazgatási bíróságon támadja meg a nagyváradi helyi tanács tavalyi határozatát, amellyel a Szentháromság ortodox egyházközségnek adományozta a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályáját.

A múlt héten a KREK a rendőrséghez nyújtott be panaszt, amelyben birtokháborítással vádolta az ortodox egyházat, mivel a pópa behegesztette a pálya kapuját, és betontömböket rakatott elé.

Tőkés László püspök elmondása szerint az ortodox pópa által riasztott rendőrök megakadályozták őket abban, hogy a pályára bejussanak. A felháborodott református hívek válaszként "Tiltakozunk a nemzetiségi és a vallási diszkrimináció ellen! A Vaslui-i Szentháromság-kolostor = nagyváradi Szentháromság-parókia – ez az Európába vezető út?" feliratú táblát helyeztek el a kapu fölé. (hírszerk.)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS