2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Félmilliárd dollárra rúg a vasutassztrájk miatti kár

2005. június 28. 11:03, utolsó frissítés: 11:03

Huszonegyedik napja sztrájkolnak a mozdonyvezetők és a depókban dolgozók. A törvény szerint a 20 napnál hosszabb munkabeszüntetés feloldására közvetítő bizottságot kéne kinevezni – de mivel a testület tagjai között CFR-vezetők is lennének, a sztrájkolók eddig elutasították a megoldást.

Eddig az összes tárgyalási forduló kudarcba fulladt, mivel a legfőbb követelést, a 10,7%-os béremelést a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodásra hivatkozva a CFR elvetette. Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség vezetője szerint a sztrájk miatti kár már meghaladja a 15 ezer milliárd lejt (mintegy 510 millió dollárt), vagyis azt az összeget, melyet a béremelés igényelne.

A sztrájk első napján Gheorghe Dobre közlekedési miniszter úgy nyilatkozott: a kár akkora, hogy a két másik követelés, az élelmiszerjegyek és a jobb munkakörülmények biztosítása is kétséges. A vasúttársaság amúgy is súlyosan veszteséges – hangsúlyozta a tárcavezető.

Ha a közvetítő testület mégis összeül, a sztrájk törvényesen tovább folytatódhat. A szakszervezetisek eközben a CFR holding személy- és áruszállító üzletágát készülnek beperelni azon az alapon, hogy a vállalat nem tartotta be a kollektív munkaszerződést. A megállapodás szerint az alkalmazottaknak 100-150 eurós bért kellett volna biztosítani. (rador/adevarul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS