2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tiltakoznak a tanárok a vizsgáztatók bércsökkentése miatt

2005. június 28. 14:01, utolsó frissítés: 14:39

A tavalyihoz képest felére csökken a képességvizsgán, érettségin, illetve a tanári versenyvizsgán javító és felügyelő pedagógusok javadalmazása – közli a Szabadság. Az oktatási minisztérium pénzhiányra hivatkozva csak a napokban hozta nyilvánosságra ezt a döntést, ezért előfordulhat, hogy a javító tanárok tizenhárom bukaresti kollégájuk példáját követve megtagadják a vizsgázó diákok tudásának felmérését.

A Spiru Haret Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége, az Alma Mater Országos Szakszervezetek Szövetsége és a Független Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége tegnap élesen bírálta a szaktárcát, amely a vizsgák közben módosítja a szabályokat. Közös közleményük szerint a tanügyi dolgozók számára megalázó, hogy felét sem kapják a tavalyi díjnak. Lucia Cojocaru, a Független Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a tárca biztosítsa a tanárok számára a korábbi határozatban megszabott bérezést.

Marian Borzan, az Alma Mater alelnöke szerint az is előfordulhat, hogy ha az érettségi ideje alatt sem születik meg a végleges minisztériumi rendelet, akkor a tanárok tiltakozásképpen nem írják alá a sikeresen érettségiző diákok diplomáját. Az alelnök beszámolt a Bukarestben kialakult helyzetről, ahol több tanár megtagadta, hogy részt vegyen a diákok tudásának felmérésében.

Az országban több mint 185 ezer diák iratkozott be a tegnap kezdődött érettségi vizsgára, a tanulókat 574 vizsgaközpontba osztották szét. (szabadság/marosvásárhelyi rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS