2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Külföldiek is bérelhetnek termőföldet

2005. június 28. 17:08, utolsó frissítés: 17:08

Románia uniós csatlakozásával egyidejűleg feloldják a külföldi magán és jogi személyek esetében a romániai termőföldek haszonbérletbe vételéről szóló korlátozást. A korlátozás eltörlését az uniós csatlakozási szerződés a tőke szabad mozgására vonatkozó fejezete írja elő.

A kormány már előkészítette azt a törvénytervezetet, amely a földek haszonbérletére vonatkozó törvényt módosítaná, s amely lehetővé tenné, hogy mezőgazdasági szakképesítéssel, a külföldi illetékes hatóságok által kibocsátott igazolással, vagy megfelelő szakgyakorlattal rendelkező külföldi személyek is haszonbérletbe vehessenek termőföldet, azonos feltételekkel, mint a román állampolgárok.

A haszonbérleti korlátozás feloldása elméletileg csak 2007-ben valósulna meg, ám a gyakorlatban már évek óta nem létezik, hiszen az olasz, illetve osztrák tulajdonban levő romániai jogi személynek számító vállalatok már hosszú ideje több tízezer hektárt bérelnek az ország nyugati felében, főleg a Bánságban, sőt újabban a Román Alföldön is. (mediafax/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS