2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szobrot avathatnak szeptemberben Udvarhelyen

2005. június 29. 12:41, utolsó frissítés: 12:46

Baróti Szabó Dávid jezsuita szerzetes, költő, műfordító szobrának felállítását tervezik Székelyudvarhelyen. Székely József szobrászművész már elkészítette a 1,15 méter hosszúságú mellszobor gipszmakettjét. A szobor végleges formába öntése érdekében tárgyalásokat folytatott a megyei, illetve helyi önkormányzatokkal, valamint a katolikus egyházzal, melyek támogatásukról biztosították.

Ványolós István, a székelyudvarhelyi tanács RMDSZ frakciójának képviselője elmondta a Hargita Népének: a legközelebbi költségvetés-kiegészítés alkalmával, a tartalékalapból lehetne elkülöníteni az összeget. A talapzat költségeire, az öntési munkálatokra, valamint a művészi munkára az előzetes számítások szerint 130–150 millió lejre van szükség. Ványolós szerint az összeget egyharmad-egyharmad arányban biztosítanák a megyei és helyi önkormányzatok, valamint a katolikus egyház, ugyanakkor a vállalkozók támogatására is számítanak.

A köztéri alkotás az elképzelések szerint a Tamási Áron Gimnázium felé vezető úton kapna helyet. Amennyiben minden a tervek szerint halad, szeptemberben megtartanák a szoboravatót. (hargita népe)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS