2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szétválasztják a tévé és rádió vezető tisztségeit

2005. június 29. 14:53, utolsó frissítés: 15:59

A képviselőház ma délelőtti plenáris ülésén megvitatta és jóváhagyta Kelemen Hunor képviselőnek a Román Rádió Társaság és a Román Televízió Társaság felépítésére és működésére vonatkozó törvénymódosító javaslatát.


A törvénytervezet célja az említett intézmények depolitizálása és jobb működésének biztosítása. Szabályozza a vezérigazgatói tisztség betöltésének és gyakorlásának feltételeit; szétválasztja a vezérigazgatói tisztséget az igazgatótanács elnöki tisztségétől; módosítja az igazgatótanács leváltásának feltételeit; biztosítja a Román Akadémia jelenlétét, illetve megszünteti az alkalmazottak és a szakszervezet képviseletét az intézmények vezető szerveiben.

A tervezetet a szenátus szeptemberben vitatja meg, és előreláthatólag szeptember-októberben fog hatályba lépni. Kelemen Hunor a Transindexnek kifejtette: a tervezet szövegében szerepel, hogy a megválasztott igazgatótanácsok tagjai mandátumuk lejártáig a helyükön maradnak – így a törvény alkalmazására gyakorlatilag négy év múlva kerülhet csak sor. Sem jogilag, sem erkölcsileg nem tartanám elfogadhatónak, ha visszamenőleg alkalmaznánk a törvényt – fogalmazott.

Kérdésünkre, hogy történt-e egyeztetés a koalíciós partnerekkel arról, hogy várjanak az új igazgatótanácsok kinevezésével a tervezet elfogadásáig, a képviselő elmondta: ennek két lehetősége lett volna – az egyik, hogy ne váltsák le az intézmények vezetőségét, a másik, hogy ideiglenes igazgatókat nevezzenek ki, igazgatótanácsok nélkül.

Kelemen az első változatot támogatta volna, de az ideiglenes kinevezéskkel nem értett egyet, ugyanis véleménye szerint akkor történik a legtöbb visszaélés, ha egy személy kezében van az irányítás. Erre volt már példa, a '97-98-as Alina Mungiu-Pippidi-féle vezetés idején, amelyet Kelemen zavaros állapotként jellemzett. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS