2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verespatak: "maradéktalanul figyelembe veszik a magyar szempontokat"

2005. június 29. 16:11, utolsó frissítés: 16:11

A verespataki aranybánya-beruházás környezetvédelmi engedélyezése teljes mértékben az európai uniós előírásoknak megfelelően zajlik – jelentette ki Sulfina Barbu román környezetvédelmi és vízgazdálkodási miniszter szerdán sajtótájékoztatón Budapesten, miután megbeszélést folytatott Persányi Miklós magyar környezetvédelmi és vízügyi miniszterrel.

Sulfina Barbu elmondta, hogy a beruházó cég jelenleg a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésén dolgozik, amelyhez a minisztérium útmutatót adott a cégnek. "A minisztérium a hatástanulmány követelményeit meghatározó útmutató kidolgozásakor maradéktalanul figyelembe vette a Magyarország által javasolt szempontokat" – tette hozzá a román tárcavezető. A kész hatástanulmányt egy független képviselőkkel is kiegészített magyar-román bizottság véleményezi majd az elbírálást megelőzően.

Sulfina Barbu kitért a 2000-ben ciánszennyezést okozó nagybányai aranybánya kérdésére is, ahol nemrég biztonsági intézkedéseket végeztek. Az intézkedések nyomán a létesítmény ma Európa egyik legbiztonságosabb bányája – hangsúlyozta a miniszter.

Nagybányán valóban csökkentették a kockázatokat, de nem tekinthető még teljes körűnek a biztonság, néhány szakember még mindig nem tartja megnyugtatónak a helyzetet – mondta el Persányi Miklós. Jelezte, hogy a helyi környezeti kockázatokat egy román-magyar ad hoc bizottság vizsgálja meg, továbbá kezdeményezi egy UNEP által irányított nemzetközi felmérés elvégzését is.

Persányi Miklós hangoztatta, hogy a román-magyar környezetvédelmi kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, mint most. A miniszter megjegyezte, hogy javítási lehetőség a határokon átterjedő környezeti hatások kiküszöbölésében lehet. Példaként a romániai ártereken található illegális hulladéklerakók kérdését említette, amelyek árvizekkor a magyarországi folyószakaszokon szennyezést okoznak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS