2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pályázat-reform: a Szülőföld Alap enyhíthetné a bürokráciát

2005. június 30. 14:36, utolsó frissítés: 14:43

– A határon túliakat támogató magyarországi közalapítványok kuratóriumait a Szülőföld Alap kollégiumaiba kéne átemelni. Így megszüntethetők lennének az átfedések a támogatási prioritások között, egységessé, tehát átláthatóbbá lehetne tenni az egész pályázati rendszert – fejtette ki Székely István, a romániai státusirodák vezetője a támogatáspolitikáról szóló kolozsvári tanácskozáson.


A szakértő lapunk kérdésére hozzátette: az egységesítő intézkedés jelentős mértékben csökkentené a pályázatok körüli bürokráciát.

A további reformjavaslat szerint meg kéne határozni a normatív támogatásban részesülő intézmények körét, kiemelve ezeket a pályázati rendszerből. – Természetesen évente felül kéne vizsgálni, hogy ki marad ebben a körben – magyarázza a szakértő.

Az intézmények alapfeladataikat romániai finanszírozásból kéne ellássák, a magyarországi pénzek csak a pluszt kéne jelentsék. A reformokra azért is szükség van, mert egy intézménynek pontosan tudnia kell, két-három-öt év múlva mennyi pénz fölött rendelkezik.

Az Illyés Közalapítvány pár tízezer forintos mikroprojektjeit valamilyen romániai alapnak kéne átvennie, például egy helyi szavalóverseny támogatásáért fölösleges Magyarországra fordulni. – Úgy látom, egymillió forint az ésszerű összeghatár, efölötti projektek esetén jöhetne a magyarországi pályázat – mondja Székely István.

Az átszervezés után előnyben kéne részesíteni az EU-forrásokhoz önrészt kereső pályázókat – így a szakértő. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS