2021. január 24. vasárnapTimót
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Törvénytelen a vasutassztrájk: végleges a bírósági döntés

2005. június 30. 17:28, utolsó frissítés: 17:43

Törvénytelen a mozdonyvezetők és a depóban dolgozók sztrájkja – hozta meg csütörtök délután jogerős döntését a bukaresti fellebbviteli bíróság. A törvényszék ahhoz is hozzájárult, hogy érdekelt félként a közlekedési minisztérium közbelépjen a helyzet megoldásáért.


A vasutassztrájkot három ízben próbálta törvényi úton felfüggeszteni a vasútholding. A CFR Marfa és a CFR Călători vezérigazgatósága azzal érvelt, hogy a sztrájk veszélyezteti a közlekedés biztonságát, továbbá a szakszervezetek nem biztosítják a járatok egyharmadát, pedig ez törvényi kötelezettségük lenne.

A szakszervezetek és a CFR közötti tárgyalás eddig mindannyiszor kudarcba fulladt, mert a holding a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodásra hivatkozva közölte, nem fogadhatja el a követelt 10,7%-os béremelést.

A Cotidianul napilap korábban arról cikkezett: a szakszervezeti vezetőket az előző kormány állami vállalatok igazgatótanácsi funkcióival honorálta, de mivel az új közlekedési miniszter ezt a gyakorlatot felszámolta, ez vezetett a sztrájkhoz. A sajtóban megszólaló mozdonyvezetők viszont arról panaszkodnak, hogy a nehéz munkakörülmények mellett 2004. márciusa óta nem emeltek 2,7 millió lejes minimálbérükön.

A CFR adatai szerint a sztrájk első két hete alatt a személyszállítási üzletágnak 100 milliárd, az áruszállító üzletágnak 200 milliárd lejes vesztesége keletkezett. Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke kedden úgy nyilatkozott: mivel a kár már elérte a félmilliárd dollárt, olcsóbb lenne elfogadni a béremelést. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS