2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rigmust szavalt a kormányfő a nullátlan lej tiszteletére

2005. július 01. 09:43, utolsó frissítés: 10:17

Băsescu elnök, Tăriceanu kormányfő és a Nemzeti Bank (BNR) elnöke, Mugur Isărescu vett fel először egy BRD-bankautomatából nullátlanított lejt. Az éjfélkor lezajlott eseményt a BRD központjában a Media Pro konszern üzleti napilapja, a Ziarul Financiar (ZF) szervezte.

Az elnök négy új, 5, 10, 50 és 100 lejes bankjegyet vett ki a számláról, majd meglobogtatva a pénzt a kamerák előtt, elmagyarázta, hogy mennyit ér a régi bankjegyekhez képest. Az államfő mindenkinek megköszönte a nullátlanítás érdekében végzett munkáját. A új bankók bevezetése a román gazdaság egészségének jele – nyilatkozta.

Majd az automatánál Tăriceanu következett, aki külön erre az alkalomra írt, a népies násznagyi köszöntőkre emlékeztető, ötsoros rigmussal állt elő. Isărescu – miután maga is vett fel az új bankók közül – az addiginál komolyabb hangvételben fejtette ki, hogy a nullátlan lej a román pénznemet az európai értékekhez közelíti.

Az új lej Isărescu szerint azt jelzi, hogy véget ért a gazdasági fejlődés infláció-fémjelezte korszaka. A jegybank elnöke reményei szerint a hazai gazdaság a teljesítmény és a versenyképesség pályájára áll. A nullátlanítás megkönnyíti az euróra való áttérést, "ígyhát ennek nem hosszú életet, hanem egészséget kívánok" – mondta Isărescu, "az új bankjegyek méltóbbak egy konvertibilis valutához" – tette hozzá büszkélkedve.

Az állam- és a kormányfő éjfél után, fél egy körül távozott az Alpha Bank új bankjegyekkel feltöltött automatáit felavatni. Az újabb ünnepség előtt a tudósítások szerint a vendégsereglet pár percre betért a bankszékház közelében egy vendéglőbe.

A régi és új bankjegyek év végéig maradnak párhuzamosan forgalomban – az edzést négy hónnappal a BNR azzal kezdte, hogy minden elárusítóhelyet kötelezett arra, hogy az árakat régi és új lejben egyaránt tüntesse fel. A régi bankjegyekkel 2007 január 1. után már nem lehet fizetni, de a BNR határidő nélkül átváltja a bankókat.

Az új lej forgalomba kerülésére szervezett médiaeseményen különben Mihai Tănăsescu, a PSD-kormány volt pénzügyminisztere is megjelent, aki Băsescunak így kommentálta az első pénzfelvételt: "Azért jöttem, hogy lássam, a vetésemnek mi a termése ". Az elnöki replika: "Ha te vetetted, csalás lesz a termés." (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS