2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ismét parlament előtt az autonómiastatútum

2005. július 01. 10:52, utolsó frissítés: 11:30

Miután az RMDSZ-frakció elutasította, Sógor Csaba szenátor és Garda Becsek Dezső képviselő aláírásával tegnap iktatták a parlamentben a Székelyföld területi autonómiájáról szóló statútumot.


A törvénytervezet kezdeményezője, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közleményben üdvözölte a benyújtás tényét.

Az SZNT májusban levélben egyenként, majd nyílt levélben együttesen szólította fel az RMDSZ képviselőit, szenátorait, hogy a választási kampányban vállalt kötelezettségeket teljesítve támogassák a statútumot.

A szövetség két frakciója akkor együttes ülésen többségi szavazattal elutasította az SZNT kérését. Indoklásként megfogalmazták, hogy az RMDSZ által kidolgozott kisebbségi törvénytervezet prioritást élvez, a statútum vitája rontja annak esélyeit.

Toró T. Tibor képviselő és Sógor Csaba szenátor kezdeményezésére néhány RMDSZ-honatya és az SZNT vezetői tárgyalóasztalhoz ültek, az egyeztetés nyomán a statútumon néhány formai változtatást eszközöltek.

Az SZNT tegnap kiadott közleménye szerint a tartalmi jellegű változások a Székelyföldön élő román közösség nemzeti önazonosságának fokozottabb védelmére irányulnak, és kikerültek az azóta külön törvényekkel rendezett, az elkobzott ingatlanok visszaszolgátatására vonatkozó cikkelyek. A statútumot 2004 tavaszán a törvényhozási tanács véleményezése alapján, érdemi vita nélkül utasította vissza a parlament. (háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS

  • Portfólió

(c) Média Index Egyesület 1999-2021