2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Băsescu a romák helyzetének rendezését szeretné

2005. július 01. 12:28, utolsó frissítés: 12:28

Traian Băsescu államfő egy csütörtökön rendezett szemináriumon kijelentette, Romániának rendeznie kell a roma kisebbség problémáját, különösen az oktatási vonatkozásokat. "A kisebbségek olyanok, mint egy szép nő nyakán a gyöngysor. Ha Románia képes lesz érvényesíteni kisebbségeit, akkor szebb és erősebb lehet" – mondta Băsescu.


Romániát modellnek tekintették már 1996-tól a magyar kisebbséggel való együttélés kérdésének rendezése kapcsán. Ha a magyar kisebbség problémája meg is oldódott politikai szinten, van egy másik kisebbségi problémánk, ezt el kell ismernünk – mondta az államfő. Băsescu szerint ez a roma kisebbség helyzete.

"A készülő kisebbségi törvény révén bármelyik kisebbség érvényesítheti jogait, amelyek biztosítását az EU is kérte. Viszont a romák esetében tovább kell ösztönöznünk a kisebbség akaratát a felemelkedésre" – mondta Băsescu. Szerinte itt nevelési problémáról van szó, tudatosítani kell a roma kisebbségben, hogy jogokkal rendelkezik, amelyeket érvényesíthet. Az államelnök szerint ez a folyamat nehezebb és hosszabb lesz, ugyanakkor több kiadással is jár. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS