2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Scheele visszakér 1,2 millió eurót

2005. július 01. 12:41, utolsó frissítés: 12:41

Az EU kénytelen 1,2 millió eurót visszakérni a román kormánytól, jelentette be tengerparton tett látogatása alkalmával tartott sajtóértekezleten Jonathan Scheele, az Európai Bizottság bukaresti delegációjának vezetője. Az uniós politikus az EU-támogatásban részesített projektek végrehajtásával elégedetlen, s bejelentése kellemetlen diplomáciai incidenst szült - írja az eurohirek.hu.

Konstanca város kiállítócsarnokának építését 2002-ben uniós támogatással kezdték el, ám a helyi megyei tanács élén időközben történt személyi változás miatt a beruházás még nem fejeződött be. Jonathan Scheele bejelentette, a projektet a szerződés határidejének lejárta miatt felfüggesztettnek tekinti, s az Európai Unió a bukaresti kormánytól be fogja hajtani az elköltött 1,2 millió eurót. Ez lecke lesz mindazoknak a településeknek, amelyek nem költik el az uniótól felvett pénzösszeget – figyelmeztetett Scheele, akinek bejelentése felháborította Nicusor Constantinescut, a megyei tanács elnökét, és a város polgármesterét.

Constantinescu azzal vádolta meg Scheelet, hogy bírálata a tanács volt elnökéhez, Stelian Dutu demokrata párti parlamenti képviselőhöz fűződő baráti kapcsolatából fakad. Scheele figyelmeztette a megyei tanácselnököt, hogy az ő sajtóértekezletén tartózkodnak, válaszként Constantinescu a város polgármesterével együtt kivonult a teremből, becsapva az ajtót. Sajtójelentések szerint az uniós politikus fülig vörösödve közölte, hogy ilyen bánásmódban még soha nem volt része.

Később rendezett sajtóértekezletén Constantinescu bejelentette: Brüsszelben panaszt emel Scheele ellen, amiért az EU képviselője akadályozza a helyi közigazgatás munkáját: "Minden Scheele és Dutu barátságával magyarázható. Scheele csupa valótlanságot állított. Bennünket, románokat lehet szidni és büntetni, az európai uniós politikusok pedig szentek. Uniós kivizsgálást kérek majd arról, hogy eddig hogyan történt a pénzalapok felhasználása" – hangoztatta a tanácselnök, majd bejelentette, hogy az uniós támogatással elkezdett projektet állami és magántőkéből folytatják. (eurohírek)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS