2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés ideges, neheztel az RMDSZ-re és a sajtóra

2005. július 01. 17:09, utolsó frissítés: 2005. július 02. 12:56

A Tőkés püspök cáfolta azokat a sajtóértesüléseket melyek szerint a hétvégén találkozna Markó Bélával. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület első embere, az EMNT elnöke a Krónikának elmondta: szombaton Borojenőn fog tartózkodni, de munkatársai szívesen állnak Markó Béla rendelekzésére, hogy tájékoztassák a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályájának ügyéről.

Megkeresésünkre Tőkés László elmondta: nem foglalkozik az üggyel. "Pofátlanságnak tartom, tönkretették két napomat, azóta félóránként hívnak a sajtósok" – mondta a püspök, majd köszönés nélkül letette a telefont.

Az RMDSZ Tájékoztató június 29-i kiadásában, a Markó Béla partiumi körútjáról szóló anyagban szerepelt a következő bekezdés: "A látogatás második napján, a miniszterelnök-helyettes Nagyváradon felkeresi Tempfli József római katolikus- és Tőkés László Királyhágó-melléki református püspököt. Ez utóbbi megbeszélésen az elnök tájékozódni kíván a Lórándffy Zsuzsa református gimnázium ügyében is."

Kérdésünkre, hogy történt-e előzetes egyeztetés a Markó-Tőkés találkozót iletően, illetve hogy amennyiben ez nem történt meg, hogyan került az RMDSZ hivatalos kiadványába a beidézett rész, Lengyel Erika, Markó sajtótanácsosa elmondta: nem tudja, hogy ki írta a szöveget, és arra sem tudott választ adni, hogy történt-e vagy sem előzetes egyeztetés.

Lengyel Stanik Istvánhoz irányított, de a kommunikációs tanácsos nem volt elérhető, ahogy a Létavértesen tartózkodó Markó Béla és az elnöki hivatal igazgatója, Szepessy László sem.

A néhány perce kézhez kapott mai RMDSZ Tájékoztató szerint egyébként az RMDSZ elnöke mai nagyváradi sajtótájékoztatóján közölte, ő levélben jelezte, hogy szombaton találkozni kíván a történelmi magyar egyházak nagyváradi képviselőivel, Tempfli Jószef nagyváradi római katolikus, valamint Tőkés László Királyhágómelléki református püspökkel, akikkel az egyházak és az erdélyi magyar közösség helyzetéről kíván megbeszélést folytatni. Tőkés László azonban más elfoglaltságára hivatkozva munkatársát küldte a találkozóra – mondta a szövetségi elnök.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS