2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sztrájkőrséget állnak a nyugdíjasok, általános sztrájkok várhatók

2005. július 05. 17:31, utolsó frissítés: 18:34

Sztrájkőrséget állnak a nyugdíjasok a kormány és a prefektúrák épülete előtt. A tiltakozó akcióra július 18-án kerül sor, célja felhívni a hatóságok figyelmét a rendkívül alacsony nyugdíjakra.

A Nyugdíjasok Országos Szakszervezeti Szövetsége úgy véli, a kormány elhanyagolta ezt a társadalmi réteget. A szervezet kérvényben fordul a kormányhoz követeléseivel, és amennyiben nem érkezik válasz, a nyugdíjasok megkezdik a tiltakozó akciót.

A nyugdíjasok többek közt jövedelmük évharmadonkénti növelését, az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek kiutalási rendszerének módosítását kérik. Követelik továbbá, hogy amennyiben lakásukat visszaszolgáltatják az egykori tulajdonosoknak, az állam biztosítson számukra új lakhelyet.

A munkaügyi igazgatóságok, a pénzügyi hivatalok és a nyugdíjosztályok alkalmazottai ugyanakkor munkakonfliktust hirdetnek szeptemberben.

A dolgozók nem értenek egyet a kormány azon szándékával, miszerint ősztől befagyasztják a béreket. A munkaügyi és társadalomvédelmi szakszervezetek munkakonfliktust hirdetnek, az érdekvédelem a fizetések emelését kéri, 2006-ra pedig 50%-os béremelést. (mvr)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS