2021. március 7. vasárnapTamás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tíz áldozata van az időjárásnak

2005. július 06. 10:44, utolsó frissítés: 11:57

Tíz emberéletet követelt az elmúlt napok időjárása. Négy idős személyt és egy másfél éves gyermeket Olt megyében, egy 35 éves férfit pedig Teleorman megyében ragadtak magukkal a megduzzadt folyók.


Két külszíni olténiai bányásszal és egy Hunyad megyei juhpásztorral a villámcsapás végzett, egy másik pásztor pedig a villámcsapás nyomán keletkezett tűz áldozatává vált.

Az évtizedek óta nem tapasztalt heves esőzések most főképpen Románia déli részén pusztítanak. A katasztrófa méreteit ez alkalommal is a gátszakadások és a földcsuszamlások nagy száma növelte.

Az elmúlt napokban csak Teleorman megyében 14 völgyzáró gát és 4 folyógát szakadt át, de az egész országban az év elejétől összesen mintegy száz gátat rongált meg az árvíz. Fehér megyében az év elejétől szintén 14 gátat sodort el az ár.

A katasztrófa fő oka a gátak elhanyagoltsága. A hatóságok idáig egyetlen felelőst sem találtak a gátak kritikán aluli állapotáért. A legtöbb mesterséges tavat, s velük együtt a gátakat is, a kilencvenes évek elején magánszemélyeknek adták haltenyésztés céljából bérbe.

Calin Popescu Tariceanu kormányfő szerint ezeket a szerződéseket azonnal fel kell mondani, miután világosan kiderült: a magánszemélyek képtelenek arra, hogy a gátak szakszerű karbantartását elvégezzék. (nol)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS