2020. december 2. szerdaMelinda, Vivien
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Árvízhullám: hat halott, 256 elöntött település

2005. július 13. 15:10, utolsó frissítés: 15:28

Három nap alatt legalább hat halott, négy eltűnt, sok ezer kilakoltatott személy, tomboló vízesésekké vált patakok, 256 víz alá került falu és város, elárasztott utak és vasutak, sziklaomlások és földcsuszamlások – ez a részleges gyorsmérlege a harmincegy megyét sújtó időjárási katasztrófának.


Románia területének több mint kétharmadán özönvíz-szerű esőzések, orkánerejű szélviharok, villámcsapásokkal pusztító zivatarok, felhőszakadások bénítják és károsítják a településeket, sújtják a lakosságot. Az emberek ezreit kellett kilakoltatni, körülbelül ezerre tehető az árvizek csapása alatt összeomlott vagy súlyosan megrongált házak és lakások száma, százezer hektárnyi termőterület került víz alá, közutakat és vasutakat mosott el az ár.

Százával fertőződtek meg a falusi kutak, áram- és vízszolgáltatási kimaradások, telefonkábelek megrongálüdása nehezíti a helyzetet. Galac belvárosa esővíz-tengerré vált, miután 24 óra leforgása alatt 155 liter víz szakadt egy négyzetméterre. A Gyimesekből eredő, a bákói csángóvidéket átszelő Tatros patakán feljegyzések szerint ötszáz éve nem keletkeztek olyan magas pusztító árhullámok, mint ezekben a napokban.

Pusztít az ár Hargita megye Olt-menti településein, a hegyi patakok útjába eső lakott területeken. Megszakadt a vonatközlekedés a Székelyföld és Moldva között, az ország kéttucatnyi megyéjében ország- és megyei utak töltését és aszfaltrétegét sodorta el az ár. A kormányfő rendkívüli távkonferencián kért naprakész tájékoztatást a megyei hatóságoktól a közművekben és a magánjavakban esett károkról, a katasztrófa-elhárításhoz szükséges segítségről.

Sorkatonák, csendőrök, rendőrök, tűzoltók mentik a bajba került lakosokat, katonai vízi- és szárazföldi járművek viszik az élelem- és gyógyszer-segélyt az árvizekben elszigetelt településekre.

Számos megyében rendkívüli készenlétet rendeltek el a hatóságok. Minden óvintézkedés ellenére az utóbbi 24 órában különböző megyékből érkezett jelentések szerint hat személy életét vesztette az áradások, viharok és villámcsapások következtében, négy embert pedig eltűntnek nyilvánítottak. (mti/klubrádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS