2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Létrehozzák a Holokauszt tanulmányozását szolgáló intézetet

2005. augusztus 08. 12:51, utolsó frissítés: 12:51

A Holokauszt tanulmányozására hivatott intézetet hoztak létre Romániában. A kormány legutóbbi ülésén elfogadott rendelet engedélzeyi a művelődésügyi minisztérium hatáskörébe tartozó intézet működését, amely egy igazgatóval és legtöbb 30 munkatárssal rendelkezik, ebből 15-en kutatói állást töltenek majd be. Az intézet működési szabályzatát a művelődésügyi miniszter rendelet révén hagyja jóvá, ezt a dokumentumot a szaktárcának a kormányrendelet életbe lépésétől számított 30 napon belül kell kibocsátania.

Az intézet létrehozásához 2005-ben 800 ezer új lejt biztosítanak a kormány tartalék-költségvetéséből, ezt az összeget saját jövedelemmel egészíthetik ki a központ munkatársai, ami kiadványaik értékesítéséből, adományokból, közösen finanszírozott programokból, tanulmányok és tervek készítéséből származhat. A konzultatív jelleggel bíró Tudományos Tanácsot 31 Holokauszt-szakértő alkotja majd, a Tiszteletbeli Tanácsban pedig a Holokauszt-kutatásban érdemeket szerzett, a hazai és a nemzetközi közélet ismert személyiségei kapnak helyet.

Az intézet fő feladata a Holokauszt tanulmányozása, lajstromozza majd a témával kapcsolatos hazai és külföldi kiadványokat, és létrehoz ezek tárolására alkalmas helyiséget. Az alapítók szerint tudományos konferenciák megszervezésével az intézet feladata, hogy Romániában is megismerjék és elmélyítsék a Holokausztot. Feladatkörébe tartozik a romániai zsidó közösség szellemi és anyagi örökségének konzerválása is.

Nyugaton több hasonló intézmény létezik, a romániai is része lesz ennek a nemzetközi intézethálózatnak. A kezdeményezés a Holokauszt kutatására létrejött nemzetközi együttműködés keretében született, amelynek 2004 decemberétől Románia is teljes jogú tagja. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS