2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A BNR áttér a közvetlen inflációs célkövetésre

2005. augusztus 08. 13:57, utolsó frissítés: 13:57

A Román Nemzeti Bank ebben a hónapban áttér a közvetlen, folyamatos inflációs célkövetésre, a kormánnyal egyeztetve idén 7%-os, jövőre 5%-os tizenkét havi fogyasztóiár-emelkedést célozva meg, idézte a központi bank elnökhelyettesét, Cristian Popát a Ziarul Financiar.

Ezt tartják az infláció elleni harc legjobb eszközének, amelyet Magyarország, Lengyelország és Csehország már évek óta alkalmaz – írja a gazdasági lap. Az új politika fontosságban növekvő eszköze a kamat, és a pénzügypolitikai döntésekben az első megfontolás az árstabilitás lesz, és kevésbé a lej árfolyama.

Popa elmondta, hogy a folyamatos célkövetésre való áttérést korábban júliusra tervezték, de végül csak az első negyedévi inflációs jelentés erre a hónapra várt kiadása után kezdenek bele. A BNR első ízben fog kiadni negyedéves inflációs jelentést. A közvetlen, folyamatos inflációs célkövetésre való áttérést két évvel ezelőtt hirdették meg Romániában, és korábbi hírek szerint eredetileg már ez év elejére tervezték a bevezetését.

Július végén 8%-ban jelölte meg az idei inflációs célt a román központi bank kormányzója, de hozzátette, hogy ez nem számít előrejelzésnek. Úgy vélte, hogy a tényleges szám decemberben, tizenkét hónapra számolva, 8,0% alatt marad, és még most sem kell módosítani a kormánnyal közösen elképzelt, 7%-os célt. Mugur Isarescu jövőre már csak 5%-os áremelkedési ütemet vár. Románia 2010-2012-ben akar csatlakozni az ERM-II árfolyam-mechanizmushoz, majd 2012-14-ben az euróövezethez. (zf/privátbankár)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS