2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy álláshirdetés miatt büntették meg Rádulyt

2005. augusztus 09. 12:29, utolsó frissítés: 17:05

Ötmillió régi lejes bírságot rótt ki Csíkszereda polgármesterére az Országos Diszkriminációellenes Tanács. Ráduly Róbertet azért marasztalta el a testület, mert a városháza egyik álláshirdetésében a magyar nyelvismeret is szerepelt a feltételek között.


Ráduly a Krónikának elmondta, véleménye szerint teljesen normális követelmény, hogy magyarlakta városban az önkormányzat alkalmazottai a román mellett a magyar nyelvet is értsék és beszéljék. Ezzel a diszkriminációellenes tanács elnöke, Asztalos Csaba is egyetértett, véleménye szerint azonban külön kell választani azokat a az állásokat, amelyek közvetlen kapcsolattartást feltételeznek a polgárokkal, és azokat, amelyek nem tesznek szükségessé közvetlen érintkezést.

Asztalos szerint annak ellenére, hogy a tanács kifogásai jogosak voltak, indokolatlanul rótta ki a bírságot, mert korábban hasonló esetekben beérték figyelmeztetésekkel. Mint mondta, pénzbírságot ez esetben valószínűleg azért szabtak ki, mert Rádulynak korábban már küldtek figyelmeztetést egy kinevezéssel kapcsolatban. Ugyanakkor elismerte, nem értesítették a polgármestert arról, hogy a hirdetés kivizsgálás tárgyát képezi. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS