2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem alkotámányellenes a házelnökök leváltása – mondja Boc

2005. augusztus 09. 14:10, utolsó frissítés: 14:10

Összhangban van az alkotmánnyal a parlament két házelnökének leváltása, csak a politikai akadályt kell legyőzni – jelentette ki hétfőn Emil Boc, a Demokrata Párt elnöke. Boc sajtótájékoztatón elmondta, megvizsgálta az alkotmány 64. cikkelyét, és arra a következtetésre jutott, hogy az előírás értelmében a szenátus, illetve a képviselőház elnöke leváltható a mandátum lejárta előtt, mivel a két tisztségviselő a parlament házbizottságainak is tagja.

"Láthattuk, hogy Adrian Nastase és Nicolae Vacaroiu urak alkotmányos érvekkel jönnek, hogy az alaptörvény nem engedi meg leváltásukat. Megvizsgáltam az alkotmányt, és nem látom, miért lenne alkotmányellenes Nastase és Vacaroiu leváltása" – fogalmazott Boc.

A PD elnöke hozzátette: törvényesen és alkotmányosan semmiféle akadálya nincs a két házelnök leváltásának, csak a politikai akadályt kell túllépni. Adrian Nastase, a képviselőház elnöke egy, a Mediafaxnak adott interjúban kijelentette, hogy az alkotmány 61. cikkelye nagyon világosan előírja, hogy a képviselőház és a szenátus elnökét a két ház mandátumának idejére választják. (mediafax/népújság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS