2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvár: folytatódnak a főtéri ásatások

2005. augusztus 11. 13:29, utolsó frissítés: 13:36

Ragaszkodunk a Kolozsvár főterén tátongó gödör betöméséhez – reagált Boros János alpolgármester arra a hírre, miszerint a napokban a régészek újrakezdték a nyugati kutatóárok feltárását, a Mátyás-szobor felé bővítve a gödröt. A kolozsvári Történelmi Múzeumnak mintegy 100 millió régi lejt utalt ki erre a kulturális tárca.

A régészek minisztériumi jóváhagyással végzik a munkálatokat, sőt, a Duna TV úgy értesült, hogy az engedély szerint tovább bonthatják a járdát, illetve a zöldövezetet, ha azt a kutatás miatt szükségesnek látják.

– a Történelmi Múzeum arra törekszik, hogy valami jelentős leletet találjon, és erre hivatkozva megakadályozza a gödör szeptemberre időzített betömését, de ezt mi nem hagyjuk – mondta kérdésünkre Boros.

A régészek azt állítják: a harmadik században épült, mészkővel kikövezett római udvar maradványaira bukkantak. Az eddig feltárt, legértékesebb darab egy két és fél méter magas, toszkánai stílusban épült oszlop, amely viszonylag épségben került elő. Az ásatásokat még ebben az évben be kell fejezni, ezért kiterjesztik észak és nyugat felé, abban reménykedve, hogy rábukkannak ennek a kis térnek a széleire. A történészek szerint minden jel arra utal, hogy az építmény a bor rómaiak által tisztelt istene templomául szolgált. (duna tv/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS