2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ingyenes orvosi ellátás nyugdíjasoknak és a munkanélkülieknek

2005. augusztus 12. 12:35, utolsó frissítés: 12:36

A kormány tervei szerint a nyugdíjasoknak és a munkanélkülieknek nem kell majd egészségügyi biztosítást fizetniük. Mircea Cinteza egészségügyi miniszter szerint a kis jövedelmű családok gyerekeinek egészségügyi ellátását is az állam fedezi majd. A szaktárca vezetője arra nem tért ki, hogy milyen forrásokból biztosítják a szükséges összegeket.

A biztosítási törvény módosítása során ugyanakkor megváltoznak a biztosítási díjakból fedezett szolgáltatások. A biztosítás arra lesz elegendő, hogy a beteg elkerülje az életveszélyt. Az ezen felül szükséges egészségügyi ellátásért fizetni kell. A lakosságnak lehetősége lesz majd arra, hogy külön egészségügyi alapokba fizessen be.

Cinteza a sajtóban megjelent „rémhíreket" cáfolandó kijelentette: azok a munkanélküliek, akik mindaddig, amíg dolgoztak, fizették a biztosítást, egyféleképpen „biztosították" magukat arra, hogy akkor, amikor jövedelem nélkül maradnak, az állam ne csak munkanélküli segélyben részesítse őket, hanem a biztosítás megtérítését is vállalja úgy, hogy ebben az időszakban is kaphassanak ingyenes orvosi ellátást. Ugyanez a helyzet a nyugdíjasokkal is.

Világosan ki kell mondani, hogy csak az a román állampolgár részesülhet ingyenes orvosi ellátásban, aki fizet biztosítást. De hozzá kell tenni azt is: azok a szervek – az állam, vagy helyi közösség – amelyek mentesítenek egy személyt a kötelező biztosítás kifizetésétől, magukra kell hogy vállalják ezeket a költségeket – hangoztatta a miniszter. (szabadság/kolozsvári rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS