2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét a kormányt bírálja Băsescu

2005. augusztus 12. 13:21, utolsó frissítés: 13:22

Traian Băsescu államfő kijelentette, csak abban az esetben támogatja a jelenlegi kormányt, ha az teljesíti a választási kampány során tett ígéreteit, és nem politikai klientúrája számára hoz törvényeket.

Az elnök ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a koalíciós partnerek által aláírt új egyezményt mindenki betartja majd. Közölte, kész tárgyalóasztalhoz ülni a kormánypártok vezetőivel, de feltételeket is szab: az általa felvettet valamennyi problémának szerepelni kell a kormányprogramban, hogy a megfelelő törvénymódosítások megtörténjenek.

Băsescu tegnapi bírálatának pontjai a múlt héten megfogalmazottakkal azonosak, ismét említést tett az egészségügy, az energetika és a vámhatóság keretében elvárt módosításokról, illetve a Petrom privatizációjának mikéntjéről.

Az államfő azt szeretné, ha az energetikai iparban valódi versenyhelyzet állna elő. A vámhatóságot illetően Băsescu kijelentette: azt szeretné, ha a vezetői tisztségbe új embereket neveznének ki azok helyett, akik a PSD-s módszerekhez hasonlóan, poltikai szempontok alapján kaptak funkciót.

Az elnök a kórházakra vonatkozó törvénykezés sürgős módosítását is kéri, hogy ezekben az intézményekben megszűnjenek az érdekkonfliktusok. Kifogásolta, hogy a jelenlegi törvény szerint a kórházigazgatók elmozdíthatatlanok, az Egészségügyi Minisztérium pedig lényegében nem szólhat bele a kórházak tevékenységébe. (bbc/kolozsvári rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS