2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Többmiliárdos segélyt ígér a kormány Udvarhelyszéknek

2005. augusztus 26. 11:34, utolsó frissítés: 14:24

A kormány minden lehetséges eszközt igénybe vesz az udvarhelyszéki településeken bekövetkezett árvízkárok enyhítésére, a kabinet már a következő napokban több milliárd értékben nyújt gyorssegélyt az árvízkárosultaknak – jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes csütörtökön azt követően, hogy Vasile Blaga belügyminiszterrel, Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszterrel, valamint az RMDSZ számos kormányzati tisztségviselőjével és parlamenti képviselőjével az udvarhelyszéki árvíz sújtotta településeken tartott helyszíni szemlét.

A kormányzati politikusok Farkaslakán, Székelyudvarhelyen, Malomfalván, Kobátfalván Szentléleken, és Galambfalván tekintették meg a bekövetkezett károk mértékét, illetve a károk felszámolását célzó helyi és kormányzati intézkedéseket. A látottak alapján a kormány képviselői rendkívül súlyosnak ítélték a helyzetet, jelentős támogatást, gyors és összehangolt kormányzati segítséget helyezve kilátásba.

Az összesített kárfelmérési adatok szerint a két nappal ezelőtt bekövetkezett árvizek során Udvarhelyszéken 9 település szenvedett súlyos árvízkárokat, melyek következtében 13 személy meghalt és 3 eltűnt. A soha nem látott áradás mintegy 30 hidat és 30 házat vitt el, 1560 ház és mintegy 150 hektár termőföld pedig tartósan víz alá került.

Nem csodát nézni hanem segíteni jöttünk – szögezte le Markó Béla a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatalban, ahol Szász Jenő polgármester ismertette a kialakult helyzetet. A Szövetség elnöke elégtétellel állapította meg, hogy a székelyföldi közösségekben változatlanul erős az összefogás, a szolidaritás, hiszen az említett falvakban az emberek mindenhol azonnal nekiláttak a károk helyreállításához. A kormány képviselői felszólították a helyi önkormányzatokat, valamint az állami hatóságokat, köztük a katonaságot, a tűzoltóságot, valamint a csendőrséget is, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel vegyenek részt a kárelhárításban, valamint a rászorult családok segítésében.

Vasile Blaga belügyminiszter bejelentette, az állami alapból a következő napokban jelentős mennyiségű élelmiszert küldenek a térségbe, a házukat elveszetett családok pedig, kezdetben 10 millió lejes szociális gyorssegélyben részesülnek.

A miniszterek a kormánytámogatás hatékonysága érdekében ugyanakkor arra kérték a helyi önkormányzatokat, hogy mihamarabb készítsenek részletes kárfelmérést, amelyek alapján nemcsak a Belügyminisztérium, hanem többek között a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási, a Szállítási, Középítkezési és Turisztikai, illetve az Oktatási és Kutatási Minisztérium is bekapcsolódhat a kárfelszámolásba. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS