2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tariceanu liberális ideológiával valósítaná meg a PNL-PD fúziót

2005. augusztus 29. 12:16, utolsó frissítés: 12:39

Az lenne a természetes, ha a liberális ideológiában valósítanánk meg a PNL-PD fúzióját, ideológia, amely Romániában ma érvényesebb, mint valaha – nyilatkozta szombaton a nemzeti-liberális fiatalok mamaiai nyári egyetemén Calin Popescu-Tariceanu liberális pártelnök.

"Az utóbbi időben gyakran arról beszélnek, hogy a PNL áttért volna a néppárti irányvonalra. Nem látom azonban, miért változtatnánk ideológiát. Romániában a liberális elvek pont annyira hitelesek, mint 100 évvel korábban" – fejtette ki Tariceanu. Szerinte a liberális ideológia jegyében kellene megvalósítani a két párt fúzióját, mivel a PNL identitása jól meghatározott, míg az Európai Néppárt egy "pártkeverék", amelynek heterogén jellege meglátszik az Európai Parlamentben kifejtett politikai tevékenységben is.

"Biztos, hogy az Európai Néppárt a legnagyobb európai párt, de nagynak lenni nem jelenti azt is, hogy értékes is. Csupán az Európai Parlament liberális és szocialista csoportjai vállalták felelősségteljesen az európai projektet, tette hozzá a PNL elnöke. Mint mondta, nem kell elvetni a PNL-PD fúzió gondolatát, de szerinte amennyiben az PNL áttérne a néppárti ideológiára, a párton belül egy nagy csoport megmaradna a liberális elveknél.

Emil Boc, a Demokrata Párt elnöke vasárnap Navodari-on úgy nyilatkozott, szerinte még nem kell arról beszélni, hogy hogyan és milyen idológia jegyében valósítják meg a PNL-PD fúziót, számol be a Mediafax tudósítója. Boc Calin Popescu-Tariceanu liberális pártelnök kijelentésére utalt, aki szerint az új pártnak a liberális irányvonalat kell majd követnie.

Boc szerint a fúzióra vonatkozó tárgyalásokat két dolognak kell megelőznie: egy jó kormány kialakításának és a választási ígéretek betartásának. "Abszolút túl korai a fúzió utáni ideológiáról beszélni" – hangsúlyozta Boc. (mediafax/hn)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS