2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagyobb hatáskört adna a tanácsoknak az RMDSZ

2005. augusztus 29. 13:18, utolsó frissítés: 13:18

A helyi és megyei önkormányzatok hatáskörének bővítése, a prefektusok hatáskörének csökkentése, az alprefektusoknak a prefektussal szembeni viszonyának tisztázása – sorolta fel Markó Béla azokat a javaslatokat, amelyeket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a helyi közigazgatási törvények módosítása során támogat.

Az RMDSZ a decentralizációs törvény kapcsán azt javasolja, hogy egyes decentralizált szolgáltatások a minisztériumok hatásköréből kerüljenek át a megyei tanácsokhoz. Markó Béla pénteki kolozsvári sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, magyar közigazgatási szakértők elemzései alapján a decentralizált intézmények, amelyeknek tevékenysége a közigazgatással kapcsolatos, át kellene kerüljenek a megyei tanácsok hatáskörébe, míg az ellenőrző tevékenységet folytató intézmények a minisztériumok és a prefektúrák hatáskörében maradnának.

"A megyei kulturális, mezőgazdasági, munkaügyi, egészségügyi stb. igazgatóságok a megyei tanácsok hatáskörébe kellene hogy kerüljenek, mivel közvetlenül a helyi közösségeket szolgálják. Helyi feladatok lesznek, a megyei tanácsok pedig jól ismerik a helyi problémákat" - magyarázta az RMDSZ-elnök. Hozzátette, ugyanakkor az ellenőrző tevékenységek, mint a pénzügyőrség vagy a környezetvédelmi igazgatóság, a minisztériumok hatáskörében maradnának, mivel a törvények betartása a feladatuk. (rmdsz tájékoztató/népújság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS