2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Udvarhelyszék: érkeznek a segélyszállítmányok

2005. augusztus 29. 13:31, utolsó frissítés: 15:23

Hétfőn hajnalban átlépte a magyar-román határt az árvíz sújtotta Székelyudvarhelynek szánt magyar kormányzati és fővárosi segélyszállítmány – közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel. A 73 millió forint értékű segélyszállítmány a tervek szerint ma délután érkezik meg célállomására.

A magyar kormány és a főváros, több minisztérium, az Országos Mentőszolgálat, magyarországi testvérvárosok, több megye, a Budai Önkormányzat, a Magyar Televízió és több segélyszolgálat is segítséget nyújt a székelyföldi árvízkárosultak megsegítésére. Péntek délután elindult az a konvoj Székelyudvarhelyre, amely a magyar kormány és Budapest 40 millió forint értékû gyorssegélyét szállította az áradás sújtotta Hargita megyei településre. A három kamionnyi segélyszállítmányt Ladányi László, Székelyudvarhely alpolgármestere fogadta.

A Honvédelmi Minisztérium élelmiszert, a Belügyminisztérium pedig 10 szivattyút indított útnak Székelyudvarhelyre. A kormány vasárnap újabb, elsősorban gyógyszereket tartalmazó szállítmányt küldött, és ma 30 millió forintos pénzbeni segélyt is átutal Hargita megyének.

Az árvíz sújtotta erdélyi területek lakosainak megsegítésére indult kormányzati segítség részeként az Egészségügyi Minisztérium 50 millió forint értékű gyógyszeradományt indít útnak Székelyudvarhelyre. A szállítmány kiegészül az Országos Mentőszolgálat gépkocsiparkjának három, Magyarországon a jogszabályi környezet miatt 10 éves kora okán mentési feladatra már nem használható, de üzemképes, jó állapotú Mercedes mentőgépkocsijával is.

A Külügyminisztérium, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Katolikus Karitász és a baptisták felhívással fordultak a nagy áruházláncokhoz és a gazdálkodó szervezetekhez, hogy lehetőségeikhez mérten ajánljanak fel élelmiszert, illetve fertőtlenítő szereket a károsultaknak. A szervezetek számláira pénzbeni adományt is lehet küldeni.

Gyurcsány Ferenc, Magyarország miniszterelnöke múlt héten telefonon kereste fel az alpolgármestert, tájékoztatást kérve az udvarhelyszéki állapotokról. A nagyobb mennyiségű tartós élelmiszert, konzervet, takarót, fertőtlenítő és tisztító berendezéseket, szivattyúkat és három, gyógyszerkészlettel felszerelt mentőautót is tartalmazó küldemény azt követően indult útjára. A szállítmány elosztását a települések polgármestereinek napi jelentései alapján végzik.

A ma érkező újabb segélyszállítmányban Budapest Fővárosi Önkormányzata húskonzerveket, bébiételt, 500 darab takarót, 250 hálózsákot és 10 sátrat küld a károsultaknak. A katasztrófavédelem 15 szivattyút, egy vegyi felderítő autót biztosít személyzettel és utánfutóval, valamint a fertőtlenítéshez szükséges vegyszerekkel. A környezetvédelmi tárca négy motorcsónakot, hét szivattyút és egy komplett tábori konyhát biztosít a rászorulóknak. (mti/népújság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS