2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem zárják be az Azomurest

2005. augusztus 29. 17:53, utolsó frissítés: 17:53

A marosvásárhelyi Azomures vegyi kombinátot mégsem zárja be a török tulajdonos, aki elfogadta az Alternativa 2002 szakszervezet béremelési követeléseit, erről szóbeli megegyezés született– jelentette ki sajtótájékoztatón Vasile Nistor, a kormány Szociális Párbeszéd Hivatalát vezető államtitkár. A béremelés azonban nem azonnali, hanem decemberig, szakaszonként valósulna meg. Az államtitkár nem zárta ki azt a lehetőséget sem, hogy földgázár-emelkedés esetén a munkakonfliktus kiújul.

Pénteken több mint 6 órás, az Azomures tulajdonosaival és a szakszervezet képviselőivel folytatott tárgyalássorozat után Vasile Nistor államtitkár és Ciprian Dobre prefektus közös sajtótájékoztatón jelentette be, sikerült feloldani a konfliktust egy olyan ügyben, amely mintegy húszezer embert érint Marosvásárhelyen. A megegyezésről szóló iratot várhatóan ezen a héten írják alá.

Az egyezség azt jelenti, hogy a patronátus elfogadta a szakszervezet 9,5%-os béremelési követelését, amit azonban szakaszosan hajtanak végre: valószínűleg szeptembertől 2-3%-os fizetésemelésre kerül sor, majd decemberig a különbözetet is megkapják az alkalmazottak, feltéve, hogy a kombinát nyereséget könyvel el. Az államtitkár kijelentette, hogy a kombinát tulajdonosai elálltak a vállalat bezárására vonatkozó szándékuktól, nem zárható ki ellenben a konfliktus kiújulása, ha a szakszervezet vezetése nem tudja meggyőzni az alkalmazottakat, illetve a tulajdonosok az igazgatótanácsot az egyezség betartásáról.

Újságírói kérdésre, hogy veszteség esetén elesik-e az alku, az államtitkár kijelentette: jelenleg 5,4 millió eurós nyeresége van a kombinátnak, így nem valószínű, hogy veszteséges lenne az év további részében. A konfliktust Vasile Nistor "a patronátus és a szakszervezet közötti kommunikációs zavarnak" nevezte, és kijelentette: a tulajdonosok magatartása másrészt annak a félelemnek tudható be, miszerint valakiknek érdeke az Azomurest visszajuttatni állami tulajdonba.

Vasile Nistor kifejtette: elsősorban az emberek megélhetése, a családok jövedelmének biztosítása az, amit figyelembe kell vennie, de természetesen azt is fel kell mérni a jövőben, hogy mit jelent a vállalat környezetszennyezés szempontjából. Ami pedig a környezetvédelmi beruházásokat illeti, amelyeket 2007- ig eszközölni kell, az államtitkár leszögezte: a szociális konfliktus feloldása után nem maradnak el az ellenőrzések sem. (népújság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS