2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európai Néppárt megfigyelő stástuszt ad a PD-nek

2005. augusztus 30. 17:40, utolsó frissítés: 17:40

Az Európai Néppárt (EPP) bővítési és tagsági munkacsoportjának tegnapi, brüsszeli ülésének kiemelkedő napirendi pontját két román politikai alakulat, a Demokrata Párt (PD) és Konzervatív Párt (PC – volt Humanista Párt) idén leadott tagsági kérelmének elbírálása képezte. Mindkét alakulat a 2004-es választások után váltott ideológiát és a szociál-demokrata helyett konzervatív, kereszténydemokrata értékeket kíván képviselni.

A munkacsoport döntése tulajdonképpen ajánlás, amely az Európai Néppárt Állandó Bürója elé kerül. Eszerint javasolják, hogy a Demokrata Párt kapjon megfigyelői státust az európai politikai alakulatban. Ugyanakkor felkérik a Demokrata Pártot, hogy alakítson ki szoros együttműködést a már tagsági státust kapott politikai pártokkal és szervezetekkel, vagyis a Kereszténydemokrata Néppárttal (PPCD – volt Kereszténydemokrata Parasztpárt) és az RMDSZ-szel.

A Konzervatív Párt tagfelvételi kérelmét a munkacsoport nem javasolja elfogadásra. Az indokok között szerepel többek között az is, hogy az alakulat még soha nem indult önállóan egy választáson. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS