2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés: "aláaknázta az RMDSZ-t a titkosszolgálat"

2005. szeptember 01. 11:47, utolsó frissítés: 11:47

Közvetett módon azzal vádolta az RMDSZ-t Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a szerdai Magyar Nemzetben megjelent cikkében, hogy a román titkosszolgálatok hozták létre és tartják életben, hiszen soraiban – amint azt a magyarországi "kémbotrány" is igazolja – ügynökök találhatók.

Kifejtette: a szövetséget "előzmény nélküli bizalmi válság" fenyegeti, amelynek fő oka, hogy az erdélyi magyarság érdekképviseleti szervezete "vétkes jóhiszeműséggel elmulasztotta az elengedhetetlenül szükséges, belkörű erdélyi magyar nemzetbiztonsági szolgálat" létrehozását – ismerteti a cikket a Népszabadság.

A 90-es évek legelején egyesek valóban kezdeményezték a saját titkosszolgálat létrehozását, de ezt a többség nem vette komolyan – reagált a kritikára Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Tőkés Lászlónak, az RMDSZ volt tiszteletbeli elnökének tudnia kellene, hogy nem ez az első eset, amikor a szövetség valamelyik tisztségviselőjét ügynökmúlttal vádolják, hiszen hasonló "súlyos botrányban, joggal vagy jogtalanul, egyszer ő maga is érintett volt" – reagált Takács. Éppen ezért hozta létre az RMDSZ már sok évvel ezelőtt saját belső átvilágítási rendszerét – mondta.

– Ma már nem lenne aktuális egy erdélyi magyar nemzetbiztonság létrehozása – nyilatkozta a Népszabadságnak Tőkés, ám hozzátéve, hogy egy ilyen szervezet "megakadályozhatta volna az RMDSZ egységének felrobbantását. " Ez a püspök szerint "román titkosszolgálati elemek beépülése és közreműködése nélkül nem lett volna lehetséges."

– Nyílt titok, hogy az RMDSZ alá van aknázva titkosszolgálati szempontból – mondta Tőkés, utalva arra, hogy a román pártok soraiban is megtalálhatók a titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező elemek, és ez alól az RMDSZ sem kivétel. – Idealisták voltunk, azt hittük, hogy az érdekvédelmi szervezet demokratikus volta megvéd bennünket a politikai visszarendeződéstől – vélekedett. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS