2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hamarosan létrejön Iliescu és Roman baloldali pólusa

2005. szeptember 01. 13:20, utolsó frissítés: 13:20

Szeptember végén jön létre az a szociális pólus, amely a romániai baloldali erőket tömörítené. Az ötlet kitervelője Ion Iliescu és Petre Roman, akik már hónapok óta egyeztetnek erről. A tömörülés célja, hogy létrejöjjön a jelenlegi hatalom alternatívájaként egy ütőképes baloldali erő. Petre Roman közölte, hogy a tömörüléshez csatlakozhatnak majd a szociálisan érzékeny pártok, személyiségek, szakszervezeti mozgalmak és civil szervezetek. A megalakulás előtt vitát szerveznének, hogy minden részt venni akaró fél felvázolhassa elképzeléseit az új tömörüléssel kapcsolatban.


Az egykori miniszterelnök szerint a Szociáldemokrata Párt jelenleg nem képes betölteni a politikai paletta bal oldalát, mivel a pártot a korrupció vádja terheli. Elmondta: a PSD vezetői többszöri megkeresése ellenére is csak kitérő választ adtak eddig a tervvel kapcsolatban. Ion Iliescu rámutatott: a mozgalomnak nem kötelező párttá alakulnia, ezért nem jelenthet konkurenciát a PSD-nek.

Mircea Geoană, a legnagyobb ellenzéki párt elnöke csak saját szervezete körül tudja elképzelni a baloldali tömörülés létrejöttét, különben szerinte értelmetlen politikai kezdeményezést jelentene egy hasonló terv. A politikus egy baloldali platform létrejöttét támogatná a pártja körül, amely megfelelően képviselhetné a magát 60%-ban baloldalinak nevező román társadalmi csoportot. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS