2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

HVG: büntetőeljáráshoz nincs elég adat

2005. szeptember 01. 13:37, utolsó frissítés: 17:52

Nem indult hivatalosan büntetőeljárás kémkedés miatt a Szatmári-házaspár ellen. A jelek szerint a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) úgy ítélték meg, nem elegendők a kompromittáló adatok ahhoz, hogy a kémkedés vádja bíróság előtt is megálljon, de ahhoz elég, hogy a magyar államigazgatásban ne folytathassák a tevékenységüket – jegyzi meg Szatmári-ügyben a HVG szeptember 1-i, 35. száma.


Ha a Cotidianulhoz és a Transindexhez befutott, tavaly májusi keltezésű lehallgatási jegyzőkönyvnek tűnő iratok valósak, akkor "elgondolkodató, hogy az asszonyt akkor igazolta le a HTMH, amikor a [NBH] szakszolgálat már fürkészte a telefonbeszélgetéseit."

A hírmagazin úgy tudja, terv is készült Szatmáriék – szakszóval – elszigetelésére, mely állítólag éppen a Magyar Nemzet által kirobbantott "kémbotrány" miatt szakadt félbe.

Ami a lehallgatást illeti, az érintett vezetők elvileg nem tudhattak arról, hogy személyük "képbe került". Ha a lehallgatottnak mentelmi joga van, arról a jogszabályok szerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát kell értesíteni, ha viszont e joggal nem rendelkező lehallgatott társalog a mentelmi joggal bíró személlyel, azt nem szabad jelenteni.

A titkos lehallgatást bíróság vagy az Igazságügyi Minisztérium engedélyezheti, a megrendelő az NBH lehetett, amely a hangfelvételek alapján a lényeget tartalmazó kivonatot kért. A hanganyag ma már semmiképp nincsen meg – ismerteti a NBH szokásos gyakorlatát a lap –, mert a szakszolgálat berendezései 30 napon belül automatikusan megsemmisítik a felvételeket. Az írott kivonatot azonban a megrendelő addig őrzi, amíg az a munkájához szükséges. (hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS