2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Becsődölt a házelnökök leváltása

2005. szeptember 01. 15:13, utolsó frissítés: 15:13

Kudarcot vallott a kormánypártok próbálkozása, hogy rendkívüli ülésszakon váltsák le a két ellenzéki házelnököt. A szenátorok hiába mentek Bukarestbe, mert munka nélkül maradtak, az alsóház összehívására vonatkozó igénylést pedig Adrian Năstase, a képviselőház elnöke megtagadta.

Năstase úgy döntött, nem hívja össze a parlament alsó házát a szeptember 5-re tervezett rendes ülésszak előtt. Összesen 154 képviselő kérte a rendkívüli ülésszak összehívását, ezt a kérést azonban Adrian Năstase elvetette, és úgy döntött, hogy nem ad helyet neki. Az ellenzéki politikus azzal indokolta döntését, hogy a házszabály módosítása nem tartozik a sürgős ügyek közé, ezért nem látja, hogy miért kellene korábban Bukarestbe rendelni a képviselőket.

A rendkívüli ülésszaknak az lett volna a tétje, hogy a kormánykoalíció pártjainak színeit képviselő honatyák úgy módosítsák a képviselőház működését szabályozó rendeletet, hogy váljon lehetségessé a házelnök leváltása. A kormánykoalíció pártjai szeptember 15-ig akarják leváltani a parlament két házának elnökét. A végrehajtást lassíthatja az ellenzék már beharangozott alkotmánybírósági feljelentése, hiszen a szöveg megvizsgálásán a testület akár két hetet is dolgozhat. A parlamenti vita sem lesz könnyű, mert a szabály a módosítással foglalkozó szakbizottság által elutasított pontokkal együtt 800 szövegrészt tartalmaz. A koalíció azt tervezi, hogy sürgősségi eljárást kér, hogy gyorsabban lezáruljon a törvényhozási vita. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS