2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

"Inkább hátrányos" az EU-csatlakozás, véli a romániai többség

2005. szeptember 01. 16:16, utolsó frissítés: 16:32

Fokozatosan realistábbá válik a romániai közvélemény: a korábbi, szinte határtalan EU-optimizmust visszafogottság váltotta fel. Egy csütörtökön publikált közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 56%-a úgy vélekedik, hogy rövid távon inkább hátrányos, mint előnyös az EU-csatlakozás.


Az Európai Bizottság romániai képviseletének felkérésére készült felmérés szerint a bizakodók kisebbségbe kerültek: a megkérdezettek körülbelül egyharmada válaszolt úgy, hogy rövid távon inkább előny, mint hátrány az integráció.

Tíz megkérdezett közül hét (68%) vélekedik úgy, hogy hosszabb távon a folyamat igenis kedvez az országnak. A hosszabb távon is EU-szkeptikusan gondolkodók aránya 21%.

Az előnyök között a felmérés alanyai a következőket tartották fontosnak: hosszú távon növekedni fog az életszínvonal (39%), könnyebben lehet majd az EU területén utazni (30%), több lesz a munkahely (16%) és újra belendül a gazdaság (15%).

Jobb törvénykezést, az emberi méltóság fokozottabb tiszteletében 12% reménykedik; 6% vélekedik úgy, hogy a csatlakozás leginkább a fiatalok számára hoz előnyöket, illetve növeli a nemzetbiztonságot, békét és stabilitást. Csupán 2% véli úgy, hogy az integráció kiterjeszti a demokráciát is.

A hátrányok közül a legtöbben (68%) az árak erőteljes emelkedését és az életszínvonal-csökkenést emelte ki. 16% a munkanélküliség növekedésétől, 13% a nemzeti önazonosság és méltóság elvesztésétől tart. A megkérdezettek mintegy 10%-a véli úgy, hogy az integráció tönkreteszi a mezőgazdaságot; 7% azt válaszolta, hogy az egész gazdaság és intézményrendszer a folyamat áldozata lesz.

A drogozás, a korrupció és a homoszexuálisok bővülő jogkörei – az interjúalanyok egy százaléka vélekedik így a hátrányokról. 10% nagyon optimista: szerintük az integráció semmiféle előnytelenséggel nem jár. (mediafax)

A kutatást az IRSOP közvéleménykutató végezte június 22-27. között, a minta a felnőtt, választókorú lakosságra nézve plusz-mínusz 3%-nyi hibahatárral reprezentatív.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS