2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak nemzetközi rábólintással indulhat a verespataki kitermelés

2005. szeptember 02. 11:42, utolsó frissítés: 11:42

A verespataki aranykitermelést megvalósítani óhajtó Roşia Montana Gold Corporation cask azután kaphat működési engedélyt tervének kivitelezésére, ha egy hat fős független nemzetközi csoport megvizsgálja a hatástanulmányt, és környezetvédelmi szempontból megfelelőnek találja azt – döntötte el tegnap a román–magyar környezetvédelmi bizottság.

A két kabinet kormányainak különböző bizottságai együttes üléseken egyeztetnek az őszre tervezett román–magyar közös kormányülés napirendjével kapcsolatban. A környezetvédelmi bizottság tegnap Budapesten ülésezett. Ami a verespataki aranybánya-beruházás környezeti engedélyeztetésével kapcsolatban Romániában történik, az nemcsak a román törvényeknek, hanem az európai jognak is megfelel – mondta Sulfina Barbu környezetvédelmi és vízgazdálkodási miniszter az ülés után tartott sajtótájékoztatón.

Persányi Miklós magyar környezetvédelmi és vízügyi miniszter elmondta: a hatásvizsgálat szempontjainak kialakításánál a magyarországi javaslatokat is figyelembe vette a román fél. Hozzáfűzte: a beruházó által később elkészített hatástanulmány alapján dönt majd az építési engedély megadásáról az illetékes román hatóság.

Az ülésen elhatározták, hogy a döntés előtt egy hat fős független nemzetközi szakértői csoport átvilágítja a hatástanulmányt és véleményt mond róla. A csoport működését a két fél közösen finanszírozza majd. A vegyes bizottságon belül eddig két állandó és egy, a határokon átterjedő hatású létesítményekkel foglalkozó ad hoc szakértői csoport működött. A vegyes bizottság ülésén elhatározták, hogy a természetvédelmi és környezetvédelmi állandó szakértői csoporton túl felállítanak egy harmadik testületet is, a nemzetközi programok és projektek állandó szakértői csoportját. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS