2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Továbbra sem toleráns Románia lakossága

2005. szeptember 02. 12:16, utolsó frissítés: 12:20

Az IRSOP közvélemény-kutató intézet felmérése azt mutatja, továbbra sem toleráns Románia lakossága a kisebbségekkel szemben. Többségben vannak azok, akik szerint a magyarok jobban kötődnek Magyarországhoz, mint Romániához – ezt gondolja a válaszadók 68%-a. 54%-uk szerint léteznek magasabb és alacsonyabb rendű fajok, 62% szerint a homoszexuálisok bűnözők.


Többségben vannak azok is, akik szerint a cigányok közt több a bűnöző, a Romániában élő arabok, törökök és kínaiak pedig tisztességtelenek. Tíz személyből hatan nyilatkoztak úgy, hogy az etnikai közösségeket kötelezni kell a román nyelv elsajátítására, illetve hogy a halálbüntetést ismét törvényesíteni kell.

A megkérdezettek többsége szerint ugyanakkor Romániában tiszteletben tartják a politikai pluralizmust (85%), a kisebbségi jogokat (66%), a nemek közti egyenlőséget (64%), a szabadságot (61%), a demokráciát (57%) és a toleranciát (51%). A megkérdezettek 21%-a gondolja úgy, hogy a véleményszabadságot korlátozni kellene.

A Román értékek, európai értékek című szociológiai kutatást az IRSOP készítette az Európai Bizottság romániai delegációja rendelésére, hibahatára 3%. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS