2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kisebbségi törvényről tájékoztatta Markó a VB-szakértőket

2005. szeptember 07. 15:44, utolsó frissítés: 15:44

A Victoria Palotában fogadta a Velencei Bizottság szakértőit, Alain Chablaist és Sergio Bartolet ma délelőtt Markó Béla szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes és Markó Attila államtitkár. Markó Béla tájékoztatta a küldöttséget a kisebbségi jogok terén eddig elért eredményekről, a kisebbségi intézmények működéséről, arról, hogy a 2003-ban módosított alkotmányban bővült a kisebbségi jogok skálája, a módosított tanügyi törvény ma már minden szinten lehetővé teszi az anyanyelvű oktatást, hogy a közigazgatási törvény módosítása is számos jogot biztosít a kisebbségben élő közösségeknek.

Az miniszterelnök-helyettes részletesen ismertette az RMDSZ által kidolgozott és előterjesztett kisebbségi törvénytervezet tartalmát. Mint mondta, a jogszabály meghatározza a kisebbségek és azok szervezeteinek státusát, megteremti a kulturális autonómia jogi kereteit. Az elképzelés szerint az autonómiatanácsoknak döntéshozó szerepük lenne különféle intézményvezetők kinevezésekor.

Az RMDSZ továbbra is fenntartja álláspontját, miszerint a kisebbségi tanács véleményezését kötelezően figyelembe kell venni az oktatási, kulturális intézmények igazgatóinak kinevezésekor – hangsúlyozta Markó Béla. Ennek kapcsán a szövetségi elnök hozzátette: számos vitát folytattak a koalíciós partnerekkel, akik szerint a tanács véleményezése csupán konzultatív jellegű kell, hogy legyen. Az autonómiatanács ugyanakkor nyomon követi majd a kisebbségi jogok betartását, jelzi a rendellenességeket – ígérte az RMDSZ elnöke.

Markó Béla tájékoztatta Alain Chablaist és Sergio Bartolet arról is, hogy a tervezetet a kormány már elfogadta, illetve a szenátus bizottságai is megvitatták, ugyanakkor jelezte, hogy a szóban forgó jogszabály kerettörvény, amely mintegy kiegészíti, illetve megerősíti a már érvényben lévő és alkalmazott törvényeket.

Markó Attila államtitkár beszámolt a Velencei Bizottság tagjainak arról is, hogy közvitára bocsátották a tervezetet, illetve külföldi intézmények, hazai civil szervezetek véleményezték még mielőtt a kormány elé terjesztették volna. A kisebbségi tanácsok megalakulása kapcsán az államtitkár elmondta, hogy a törvényben megnevezett romániai kisebbségeknek ugyanazoknak a feltételeknek kell eleget tenniük. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS