2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

15 milliárd régi lejt kap Udvarhely és Siménfalva

2005. szeptember 08. 17:10, utolsó frissítés: 2005. szeptember 09. 11:11

Külön kormányrendelettel támogatásban részesül a Hargita megyei Székelyudvarhely és Siménfalva község, összesen 1,588 millió RON értékben. A pénzt az RMDSZ közbenjárására a kormány rendelkezésére álló beavatkozási alapból utalják ki.

Székelyudvarhelyen a Sportcsarnok, két óvoda, egy általános iskola és a Palló Imre Zene-és Képzőművészeti Líceum javítására fordítják a városnak kiutalt összesen 1,038 millió RON támogatást. Siménfalva önkormányzata az 550 ezer RON értékű támogatást a helyi polgármesteri hivatal, az óvoda és az általános iskola épületének felújítására fordíthatja.

Ugyanakkor a kormány 15 tonna gázolajat utalt ki Hargita megyének, 54 600 RON értékben az Állami Tartalékalapból. A gázolaj Hargita megyébe való sürgős elszállítását és ennek költségeit is az Állami Tartalékalap Igazgatósága biztosítja, szétosztásáért a prefektusi hivatal felel.

Hargita megye prefektusi hivatala augusztus végén fordult segítségért a kormányhoz, miután a 23-24-i természeti csapások a megye 8 települését súlyosan érintették. Szintén a mai kormányülésen fogadták el azt a határozatot, amelynek értelmében 500 milliárd régi lejjel egészítik ki a Szállításügyi Minisztérium költségvetését. Az összeget a szaktárca az árvíz sújtotta megyéknek utalja ki, egyes utak javítására.

Az összeg legnagyobb részét a Hargita megyei 13 A, B és C jelzésű út helyreállítására fordítják. A 13A út Szentlélek és Székelyudvarhely körzetében, valamint a 13C országút Kobátfalva és Nyikómalomfalva térségében az árvizek miatt rongálódott meg, a 13B jelzésű országúton pedig stabilitás-helyreállítási munkálatokat végeznek majd. A pénzből megjavítják ugyanakkor Argeş és Vâlcea megyében a 7-es, Olt megyében a 64-es, Vâlcea megyében a 65C, valamint a 67-es országutat. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS