2021. aug. 4. szerdaDomonkos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Versenyben maradt az OTP a CEC-privatizációban

2005. szeptember 12. 09:39, utolsó frissítés: 09:39

A román takarékpénztár (CEC) privatizációjában az előzetes, nem kötelező erejű szándéknyilatkozatok alapján összesen nyolc bank került fel a rövidített listára, köztük az OTP Rt. A pénzügyminisztérium péntek délutáni bejelentése szerint a listán az OTP mellett az osztrák Erste Bank és a Raiffeisen International, a francia Société Générale, a Dexia, a görög National Bank of Greece és az EFG Eurobank, valamint az olasz Banca Monte dei Paschi di Siena szerepel.


Ezek a pénzintézetek most 10 ezer eurós díjért hozzáférhetnek a CEC szükséges adataihoz, és megtehetik kötelező ajánlataikat. Ennek határidejét azonban még nem rögzítették. A CEC legalább 50% plusz egy részvényét, de legföljebb 75%-át szánják külföldi egyedi stratégiai befektetőnek a kormány augusztus 3-i döntése szerint. A pénzügyminisztérium augusztus 10-én tette közzé privatizációs felhívását. Hosszabb távon a pénzintézet összesen 90,1%-át privatizálják, 9,9% a román vagyonalapé marad. 5% a tervek szerint az alkalmazottaké lesz.

A Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) tavaly év végén 1,31 milliárd eurós mérlegfőösszeggel zárt a nemzetközi számviteli szabályok szerint készült mérlege alapján, saját tőkéje 149 millió euró volt. A bank piaci részesedése, mérlegfőösszege alapján, 5,6%-os a hazai piacon, és ezzel nagyságra a negyedik román pénzintézet. A CEC a tavalyi évet 17 millió eurós adó előtti eredménnyel zárta, a bank 1407 hálózati egységgel és mintegy 2 millió ügyféllel rendelkezik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS