2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

SZKT: az oktatás helyzetéről tárgyaltak

2005. szeptember 12. 10:19, utolsó frissítés: 10:19

Bár sok hiányosság tapasztalható az anyanyelvű oktatásban, jelentős eredmény, hogy az elmúlt 15 évben sikerült egy önálló magyar iskolahálózatot létrehozni – hangzott el az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) és a Szövetségi Egyeztető Tanács (SZET) marosvásárhelyi együttes ülésén. Az RMDSZ ígérete szerint a továbbiakban is kiemelt figyelmet fordít a szórványiskolák létrehozására, mint amilyen a ma induló dévai magyar középiskola.

Ennek kapcsán az RMDSZ vezetői nehezményezték azt, hogy jelentősen csökkentek a magyar kormány támogatásai, ennek következménye az is, hogy a dévai iskola épületét sem tudták teljes egészében felépíteni. Takács Csaba ügyvezető elnök rámutatott, a Communitas Alapítvány jelentős anyagi erőfeszítéssel próbálta kompenzálni a magyarországi támogatások csökkenését, ám ez sem volt elég.

A hosszú távú tervezés legnagyobb hátráltatója jelenleg a magyar támogatási rendszer – szögezte le az ügyvezető elnök, aki egyben a magyar tankönyvpiacon kialakult súlyos hiányosságokra is felhívta a figyelmet. “Az RMDSZ-nek ott kell lenni e a kormányban, ott, ahol az oktatással kapcsolatos döntéseket meghozzák. Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy az egyébként fejlődő magyar nyelvű oktatásban tapasztalt hiányosságokat felszámolhassák – mutattak rá az ülésen. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS