2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az árvíz sújtotta területen dolgozó önkéntest vitt el a lépfene

2005. szeptember 12. 13:28, utolsó frissítés: 14:12

A lépfene (anthrax) egy ritka és rendkívül súlyos formájában hunyt el egy férfi, aki az árvíz sújtotta területek újjáépítésében vett részt az elmúlt hónapokban – jelentették be pénteken az egészségügyi hatóságok. Az ötvenhat éves Ioan Jinga a galaci kórházban halt meg csütörtökön.

A helyi közegészségügyi hatóság igazgatója szerint lehetséges, hogy a férfi egy fertőzött állat tetemével kapcsolatba kerülve kapta el a végzetes kórt. Georgescu Costinela szerint a Jinga halálát okozó lépfene-változat hirtelen lép fel és gyorsan okoz halált.

Az egészségügyi hatóságok most keresik az összes személyt, akivel Jinga a közelmúltban kapcsolatba került, mivel a baktérium nagyon veszélyes, akár levegőn keresztül is fertőz. Eddig 100 emberhez jutottak el: kollégáihoz, rokonaihoz és az őt kezelő kórházi személyzethez. A kórházba, ahol kezelték, eljuttatták a szükséges antibiotikumokat.

Legutóbb 2002-ben észleltek lépfene-megbetegedést az országnak ebben a térségében. A lépfene kórokozója akár évtizedekig is lappanghat talajban, vérben vagy bőrben. (uno)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS